søndag 4. mars 2012

Stor natur, mye vær, rutiner og teltliv fra Finse til Haugastøl

På toget opp til Finse sa Wenche; "Jeg drømte at vi hadde glemt brennere hjemme og måtte pisse i drytechen" (frysetørret mat). Heldigvis hadde vi med kokeutstyr, dermed slapp vi pisslunken lapskaus. I løpet av 4 dager fikk vi de utfordringene vi hadde håpet på hva gjelder vær, utstyr og samarbeid. Alle tre kom vel gjennom testen og ser frem til alvoret starter om 43 dager! Det er ingen søndagstur vi begir oss ut på og det er vi fullstendig klar over; Det kommer til å bli knalltøffe dager psykisk og fysisk!











Vi hadde tidvis tett tåke og dårlig sikt, vi gikk på kompasskurs og benytter kompasstativ når vi går. GPS sjekket vi innimellom!


 Vi hadde både vind, regn, snø og sol, dessverre ikke whiteout og kulde. Dag 2 gjennomførte vi distansen Finsefetene-Krekkja-Fagerheim, ca 2,6 mil etter 50/10 prinsippet, dvs. gå 50 min, 10 min pause. Vi hadde 7 økter og 30 min lunsj etter 4 økt.  Dag 3 gikk vi fra Fagerheim - Haugastøl,  over Trestiklan, en behagelig tur med kitere rundt oss og utfordrende nedkjøringer. Vi kom tidlig til Haugastøl, alle tre var enige om at vi ikke ville inn til bebyggelsen og endret kurs innover Bergmulfjorden, noen kilometer fra Haugastøl.


Vel inne i fjorden bestemte vi oss for å teste oppoverformen. Over Grønland skal vi de første dagene opp mange høydemeter i vanskelig brefall, da er det greit å ha prøvd seg oppover med full oppakning. Vi la i vei flere høydemeter i våt snø, hard snø og "tråigjennomnoeheltforjævlig" snø- Puh!





 Men for en herlig gevinst som ventet på Bergmulstølane. Her var det vindstille, sol og fantastisk utsikt. Vi nøt mange timer i sola, med gode samtaler, alvorlige samtaler og mat, mens vi tørket utstyret. 
 Vi er ikke slitne, men nyter og kjenner på alvoret som venter oss..

 Matpausene er blant høydepunktene i løpet av en lang dag. For noen er drytech frokost, lunsj og middag en ren nytelse. For andre ren tortur... Spise mat fra pose liksom...Vi prøvde forskjellige retter og merker på drytech, og vi ga terningkast! Vi fortsetter å lete etter mat som er god på turen, og som samtidig skal inneholde mange nok kalorier. Tanken er variasjon!

 Solcellepanelet lader godt når sola skinner, her lader vi mobiler og iPod og selve batteriet for bruk når sola ikke skinner. Dette kommer til å bli brukt til kamerabatteri, iPod og GPS batterier. 

Thea viser frem de varme og meget behagelige ull-kartankene som gjør skituren meget behagelig og VELDIG varm!

Trine har fått telefondekning og det er de hjemme glade for... "Pannekakeoppskrifttips" på telefon funker bra. Gullungene ville ikke ha Grandiosa mere...

Vi sitter igjen med mange erfaringer og mange svar.
Først og fremst er vi veldig fornøyde med ski, sko, bindinger, skifeller, liggeunderlag, skalljakkene og dunjakkene (2 varianter). Teltet var romslig, lyst og lett å sette opp, det fikk kjørt seg i sterk kuling første natta, to barduner røk, men det var det nok stålkanten på skia som gjorde. Vi har erfart at det er nødvendig å være rause og tolerante, samtidig som vi må være ærlige og konstruktive. Vi er tre ganske forskjellige jenter, men har mange likheter og ikke minst en stor felles interesse. Maten vi skal ha med er testet og kombinasjonene fett, proteiner og karbohydrater uten å veie for mye, er snart på plass. Vi er enige om at turen var meget vellykket og at vi er godt i rute! Et par justeringer så er vi klar 16 april!