søndag 15. april 2012

Dagen før dagen...

Tekniske hjelpemidler på ekspedisjon benyttes i hovedsak for navigasjon, kommunikasjon og etter hvert underholdning. Vi har en basiskunnskap om utstyret og en plan for lading underveis. Vi lader opp utstyret med PowerMonkey eXtreme solcellelader. Det blir raskt mye å holde orden på når fotoapparater, satellittelefon, Ipoder, mobiltelefoner, klokker og mp3-spillere skal lades opp...


For å sikre et jevnt opptak av energi foretrekkes frokost med fiberinnhold som gir et jevnt blodsukkernivå. Havregryn er en klassiker. Havregryn er rimelig, sunt og energirikt. Vi tillfører nøtter, tørket frukt, smør, kanel og litt sukker:)

Real Turmat blir middagen vår på turen sammen med nudler. Real Turmat er hovedsakelig tilberedt av norske friske råvarer som er skånsomt foredlet i en egenutviklet tørkeprosess. Denne bevarer rettenes naturlige smak, aroma, utseende og næringsverdier.
Vi river toppen av posen, tilsetter kokende vann til et nivåmerke, rører godt rundt med en skje, lukker posen med poselås og lar retten hvile minimum fem minutter.

Maten utgjør den tyngste delen av oppakningen på lange ekspedisjoner uten etterforsyninger. Selv på korte turer i den norske fjellheimen vil maten utgjøre en stor del av totalvekten. Vi har jo en tendens til å ta med oss litt mer luxus på koseturer...

Galleberg har gitt oss Flæskesvor, Sportslunch, Pops, Fisherman´s friend og Dextro Energy. Drops eller pastiller er ikke det sunneste for tennene, men utrolig deilig å suge på mens man går:)





Nespresso kaffe- til arbeidet!
Beef Jerky sponser oss med masse deilig tørket kjøtt! Beef Jerky er sunne, proteinrike og mettende produkter laget på renskåret storfekjøtt. Sammenlignet med tradisjonelle snacks som i stor grad består av karbohydrater i form av potetstivelse eller maismel stekt i forskjellige typer fett, inneholder Beef Jerky-produktene rent kjøtt og tørkeprosessen sørger for bevaring av vitaminer og mineraler som finnes naturlig i kjøttet. Beef Jerky gir en langvarig og lett metthetsfølelse. GODT!!!

Lofoten har gitt oss masse tørrfisk!
Dette er et eksotisk og naturlig snacks helt uten tilsettningsstoffer, men proppet av proteiner. I tillegg har tørrfisk Omega 3 fettsyrer og er derfor en kjær venn å ha med på tur og ekspedisjoner.

Ferdig banket, lett å tygge og smelter på tungen...



Nødvendig og godt, en kombinasjon jeg liker...


Over Grønland blir det raskt mye søtt, og innslag med salt, surt og sterkt er kjærkomment.
I en dagsrasjon ligger: Frokost, drikkepulver, sjokolade, smågodt, nøtter, potetgull, knekkebrød, tørket kjøtt, tørrfisk, spekemat, kransekake, hjemmelagd marsipan og middag (Real Turmat/ Nudler) Knekkebrød, smør og sukker kjøper vi på Grønland.
Det skal skrekkelig mye mat til for å nå opp til 4100-5000 kalorier om dagen. Dagsrasjonene på lange skiturer øker gradvis i antall kalorier på turer over 2 uker.


Med god hjelp fra familiens minste, så gikk jobben lett som en lek. All maten veies nøye etter matplanen jeg har laget tidligere i år. Tiril lagde sitt eget system utfra min matplan, skrev på nytt og hang opp på veggen foran seg. Jenta hadde full kontroll...


"Mamma, jeg gleder meg ikke til du skal være lenge borte, men denne turen unner jeg deg virkelig"



"Middag II" ligger i esken med alle dagsrasjonene. På turen skal hver av oss jentene overraske med en 3 retters middag, ca hver 8 dag. Jeg skal overraske ca rundt dag 16, OG DET KOMMER TIL Å OVERRASKE:)))

Trikset er å pakke alt i lette, robuste og vanntette poser for å holde orden og sikre at mat og klær oppbevares tørt uansett vær, lekkasjer eller om sklibrettene velter i smeltevann.

Alt av klær og utstyr pakkes i pakkposer fra Exped og Ortlieb. Disse veier lite og er vanntette.










Full kontroll!


Disse to sklibrettene ligger bare i solen og venter.....<3








Vil du ha turen gått, eller vil du gå turen?

En kryssing av innlandsisen på ski sies å være et nydelig eventyr. I den sterkeste menigheten blir denne turen karakterisert som det vakreste du kan gjøre med ski på beina. Turen vil naturlig nok kreve mye av oss, men utfordringen gir i desto rikere monn tilbake. Grønland på tvers er definitivt en ekspedisjon.

Det er mange gode argumenter for å holde på det trygge og etablerte i livet. Det er kanskje enda flere gode argumenter for å bryte rutiner og mønstre du er alt for komfortabel med.
En ekspedisjon kan være en mental pauseknapp i livet, et pusterom hvor helt andre elementer får innpass. Det enkle liv-holde seg varm, spise, sove, overleve.
Få vil motsi at vi har godt av å minne oss selv på livet uten alle fasiliteter.
Turer som samles under ekspedisjonsbegrepet, burde hatt en varseltrekant med "sterkt vanedannende".
Følelsen av å oppleve spektakulær natur, andre kulturer, utfordringer, harmoni og helst et godt samhold i en og samme pakke, sørger for at flere har funnet en ny lidenskap eller interesse.

Denne Grønlandskryssingen handler om å være på tur lenge, lenger enn en helg, lenger enn en uke...