Forberedelser

Siden planlegging og forberedelser er en viktig del av turen, kommer vi til å legge stor vekt på dette, og ser det som en suksessfaktor og årsak til å nå målet og få en lykkelig tur. 

Grønland vil bli kald, varm, vindfull og stormfull. Det vil bli regn, snø og sol. Innlandsisen skal behandles med stor respekt. MEN, samtidig som vi skal tenke sikkerhet, må vi tenke vekt.


Vi skal ha med ca 60 kg utstyr hver. Vi skal gå med to pulker (ekspedisjonsbrett) hver. Av kommunikasjonsutstyr skal vi ha med nødpeilesender, satellittelefon og VHF radio. Til navigasjon skal vi ha med 2 GPS-er, kart og 2 kompass. Vi har med ett våpen mot isbjørn. Ellers har vi med proviant, drivstoff og utstyr for skitur på bre i 4 uker.

Det er krav om å ha med nødpeilesender (PLB) når vi skal krysse innlandsisen. Det må søkes Grønlandske myndigheter for å bruke denne. Det må søkes minst 3 mnd i forkant. Det er nå også krav om å ha med satellittelefon og VHF radio.

Ekspedisjonstillatelse

For å krysse innlandsisen må vi ha ekspedisjonstillatelse fra Grønlandske myndigheter, og det må søkes minst 3 mnd. i forkant. Alt skal dokumenteres nøye. Deltakernes erfaring og ekspedisjonsleder sin erfaring, beskrivelse av deltakerne og nøye kart over ekspedisjonens reiserute. Skjema for satellittelefon, nødpeilesender og VHF radio må fylles ut og sendes med søknaden. Den endelige godkjenningen får vi kanskje ikke før vi er innom politiet på Grønland for kontroll av utstyr, mat og dokumenter rett i forkant av turen.

Forsikring

Grønlandske myndigheter gir ingen tillatelse for ferdsel over innlandsisen uten at vi har tegnet en SAR forsikring (Search And Resque) Vi bruker Kalaallit Forsikring, som er et Grønlandsk forsikringsselskap (If) Det gis normalt ikke forsikring i siste ukene av juli og første halvdel av august. Dette skyldes at iskanten i Kangerlussuaq- grunnet smeltevann- på dette tidspunkt er ekstremt vanskelig og forsere.

Transport

Vi skal  fly fra Oslo til København 16. april. En overnatting i København. Deretter København- Grønland (Kangerlussauq) Air Greenland. En overnatting i Kangerlussuaq. Kangerlussuaq – Høyde 660 (vårt startpunkt) Bil ut til brekanten der vi skal starte ekspedisjonen 18. april 2012.

Båt fra endepunktet og til Isortoq. Hvis det er is på vannet, går vi helt frem på ski.
Isortoq – Tasillaq (hjemtransport Øst-Grønland) – Air Greenland. Rutehelikopter går to ganger i uka, mandag og torsdag.  En overnatting i Tasillaq. Tasillaq - Kulusuk (helikopter) Kulusuk - Reykjavik (Air Iceland) En overnatting i Reykjavik. Fly fra Reykjavik til Oslo 17. mai.

Cargo

Alt utstyr må sendes på forhånd. Utstyret blir oppbevart på Grønland til vi kommer og blir transportert til høyde 660 og startstedet. Vi kan velge å gå med alt av utstyr over isen, eller sende alt overflødig av klær og utstyr med postpakke fra Kangerlussuaq til Isortoq (det vi skal ha på oss av klær etter turen) Vi vil sende de klærne vi skal ha på oss etter ekspedisjonen med postpakke.

Etter ekspedisjonen

Det skal leveres en rapport til selvstyret etter at ekspedisjonen er fullført.

Treningsforberedelser

Selve skituren over Grønland er en lang tur i rolig tempo. Derfor blir det anbefalt å trene på en måte som ligger tett opptil det vi skal ut på.

En god plan gjør godt for motivasjonen, og er litt mer forpliktende enn om man bare tar det på sparket. I tillegg må man dra ut i all slags vær, som vi jentene også vil gjøre på Grønland.

Pulktrening er viktig! Vi må ha testet ut hva det vil si å trekke en pulk som veier 65 kilo over flatt og snødekt terreng. Bruke stavene aktivt, på denne måten får vi trent overkroppen samtidig, og øker utbytte av treningstiden.

Den jevne treningen, 2-3 ganger i uka med pulk, er det som legger best grunnlag.
Gå også mye på ski når forholdene ligger til rette for det, bra med god skiteknikk.

Det er viktig å komme seg ut også når man har en dårlig dag, eller når været ikke er bra. Det føles nesten alltid bra etterpå, uansett ;)

Det er også nå viktig med variasjon i treningen… Vi vil legge inn alternative treningsøkter innimellom (løping, styrketrening o.l)